Cercetătorii au descoperit un tratament care va face transplantul de organe mai sigur

de: Ioana Bîrsan
02 07. 2017

Transplantul de organe este un procedeu complicat și costisitor, dar care are un impact imens asupra sănătății unei persoane, iar, de multe ori, transplantul poate salva viața cuiva.

Din păcate, au existat numeroase cazuri în care organele au fost respinse de corpul pacientului, iar medicilor nu le-a fost până acum clar care era motivul pentru care se întâmpla acest lucru. De data aceasta, cercetătorii au identificat o conexiune ascunsă între sistemul nostru imunitar și activarea celulelor care duc la respingerea organului. Această descoperire deschide noi posibilități de tratare care ar putea preveni activarea răspunsurilor imunitare care atacă țesuturile transplantate.

Un tip de receptor, care se regăsește în celulele din măduva osoasă, denumite proteine afla regulatorii (SIRP-alfa), a fost identificat de cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh. Atunci când este realizat transplantul, celulele noastre albe îl percep ca pe un corp străin și încearcă să îl elimine. Acest proces este dăunător pentru țesuturile transplantate, iar febra și infecția care însoțește acest răspuns al organismului complică foarte mult sănătatea pacientului.

Deși cercetătorilor le este cunoscut mecanismul din spatele atacului celulelor albe, acestora nu le-a fost clar cum anume identifică acestea corpurile străine. Celulele dendritice sunt cele care sunt responsabile de acest lucru. Pe baza unor teste pe șoareci, specialiștii au ajuns la concluzia că receptorii CD47, care se regăsesc în interiorul celulelor albe, simt dacă un țesut este străin sau nu, prin intermediul unei interacțiuni cu molecula SIRP-alfa, aflată în organul transplantat. Practic, dacă molecula SIRP-alfa din corpul pacientului și cea care se regăsește în organul transplantat nu sunt compatibile, atunci este activată respingerea și atacarea organului, scrie Science Alert.

O modalitate prin care respingerea poate fi oprită este prin blocarea comunicării între proteina SIRP-alfa și receptorii CD47, aflați în corpul pacientului. Dacă studiile viitoare vor explora mai mult această posibilitate și se vor încerca dezvoltarea unor tratamente care să suprime răspunsul sistemului imunitar, atunci va putea fi prelungită durata de viață a organului și a pacientului.